top of page

Мистецька резиденція "Жовква-Art-Кремінна"

8 - 16 листопада 2020
Жовква

Метою проєкту “Арт-резиденція “Жовква-Art-Кремінна” є налагодження комунікації між громадянами Львівщини та Луганщини через мистецтво, спільну творчу діяльність. Проєкт покликаний сприяти закріпленню за містами Жовква та Кремінна статусу мистецьких та культурних осередків, шляхом залучення до його реалізації громадськості міста та митців різних жанрів.
Даний проект реалізується ГО Асоціація Культурних Ініціатив / Association of Cultural Initiatives спільно з Коледжем Луганської державної академії культури і мистецтв в рамках програми “Змінимо країну разом” за підтримки АОМС "Єврорегіон Карпати - Україна" та Жовківської районної державної адміністрації.
Перша частина проєкту відбулась у Жовкві , Львівської області, де учасники з різних міст знайомились, спільно вивчали місто та творили. Програма була насиченою та пізнавальною, адже значну частину часу займали екскурсії та лекції-бесіди на теми історії та культурної спадщини “ідеального міста”.
У Жовкві голова ГО “Асоціація Культурних Ініціатив” та авторка проєкту “Арт-резиденція “Жовква-Art-Кремінна” Катерина Плечій провела екскурсію містом, в рамках якої учасниці та учасники відвідали замок, храми міста, синагогу, закцентували увагу на принципах побудови «міста ідеального» та його особливостях.
З багатою мистецькою спадщиною Жовкви учасників ознайомила історикиня, дослідниця історії Жовківського замку Наталія П’єх. Разом з художницею, культурологинею Ярославою Попович на прикладах розписів Церкви Пресвятого серця Христового комплексу Василіанського монастиря знайомилися з творчістю видатного художника Юліана Буцманюка. Також резиденти мали можливість почути про єврейську спадщину від історикині, дослідниці локальної та міської історії Ліани Бліхарської. Також цікаву інформацію щодо проведення досліджень та археологічних розкопок у Жовкві розповів археолог, краєзнавець Тарас Іванишин.
Майстерня художників знаходилась при Василіянському монастирі у приміщенні колишньої друкарні оо. Василіян , що теж надавало особливої атмосфери.
На завершення перебування у Жовкві, художників відвідав новообраний голова Жовківської громади Олег Вольський, який побажав успіхів та пообіцяв сприяти майбутнім спільним проєктам.
Підсумковим етапом проєкту буде завершальна виставка у Жовкві, яка відбудеться у грудні.
Сподіваємось, що даний проєкт стане містком для продовження східно-західних діалогів та вивчення спільної культури та історії.

bottom of page