top of page

Мамай. Степ. Захист

групова виставка в рамках історико-культурного фестивалю "Мамай-fest" під егідою Національної Спілки художників України
1 червня - 20 липня 2019
Музей історії міста
Кам'янське

«Історико-культорологічний фестиваль «Мамай-fest» - це широкомасштабне музейне дійство в форматі науково-мистецької акції, де синтез музики і поезії, кіно і театру, образотворчого і народно-ужиткового мистецтва, музейних предметів із закодованою в них пам’яттю народу та наукових розвідок, гармонійно поєднуючись, творить український простір в його духовному, естетичному та інтелектуальному вимірі. Традиційні мотиви народної картини «Козак Мамай», образ якого лежить в основі проекту, вступають у відкритий широкому загалу діалог з концептуальним баченням минулого та майбутнього України сучасними митцями та науковцями.
Протягом багатьох віків українські землі в силу географічних та геополітичних умов були територією, по якій хвиля за хвилею прокочувались ворожі орди: гуни і авари, монголи і османи, поляки і німці, і, зрештою, Росія. Потреба в захисті власної землі, культури, мови, релігії та власної ідентичності зумовила появу створених народом регулярних збройних сил – козацтва.
Звернення до героїчної історії козацтва, узагальненим архетипом якої є образ козака Мамая, до козацьких традицій, які незважаючи ні на що збереглися і проявляються вже в наші часи, і складає основну тему ХІІ історико-культурологічного фестивалю «Мамай-fest». Важливою складовою фестивалю є мистецький проект «Мамай. Степ. Захист».
Проект являє собою колективну художню виставку, яка передбачає відтворення в різноманітній художній формі – живопис, графіка, скульптура, декоративно-ужиткове мистецтво, інсталяція тощо – традиції захисту України від ворогів, сягаючи наших часів.

bottom of page